با توجه به این که دفتر مقررات ملی و کنترل ساختمان عموما مقررات زیر مجموعه خود را به صورت فایل PDF منتشر می کند و جست و جوی کلمات در متن فارسی PDF اکثرا با مشکل مواجه است، بنابراین دسترسی و یافتن دقیق پاسخ سوالات مهندسی بسیار وقت گیر خواهد شد. از این رو سایت متلب ایران به منظور فراهم آوردن امکان جست و جو و رفرنس دهی به بند های مختلف مقررات ملی ساختمان متن فارسی این مقررات را منتشر کرده و در اختیار علاقه مندان قرار میدهد.
13-1 مباني عمومي
13–1–1 مراجع اين مبحث مبتني بر مقررات و استانداردهاي معتبر مي باشد. چنانچه در مدت اعتبار اين مبحث، ويرايشهاي جديدي از مقررات و يا استانداردها به تصويب برسد، جانشين مقررات، استانداردها و معيارهاي مشابه در اين مبحث خواهد شد.
13–1–2 لوازم و تجهيزات و دستگاه هايي در تأسيسات برقي ساختمان ها قابل نصب و استفاده خواهند بود كه طبق مشخصات يك يا چند استاندارد معتبر ساخته شده باشند، استفاده از هر نوع لوازم و تجهيزات غيراستاندارد اكيداً ممنوع خواهد بود. لازم به ذكر است كه منظور از عبارت سازندگان و يا سازندگان معتبر در اين مبحث مقررات، سازندگاني هستند كه توليدات آن ها طبق استانداردهاي معتبر بوده و مورد تأييد موسسات و ادارات ذيصلاح قرار گرفته باشند.
13–1–3 ليست مقررات و استانداردهاي قابل استفاده به قرار مندرج در پيوست شماره 10 است.
13–1–4 براي آشنايي با سيستم هاي توزيع نيرو، خلاصه اي از شرح مقررات ايمني سيستم هاي نيرو در پيوست شماره 1 ارائه شده است. مفاد و مقررات اين پيوست بايد مانند بقيه موارد اين مبحث مراعات و طبق آن عمل شود.
13–1–4–1 سيستم الكتريكي منتخب براي كليه ساختمان ها عموماً سيستم TN از نوع TN-C-S يا TN-S (پيوست شماره 1) خواهد بود.
13–1–4–2 در همه يا جزئي از ساختمان هايي كه به علت كار انجام شده يا به دلايل موجه ديگر، در آن ها از سيستم هاي نوع IT و TT (پيوست شماره 1) يا روش هاي ايمني ديگر، مانند ولتاژ خيلي پايين حفاظتي با اتصال زمين و محيط هاي با ولتاژ خيلي پايين ايمني بدون اتصال زمين و غيره استفاده مي شود، بايد ضمن رعايت كليات اين مقررات از مقررات و آييننامه هاي معتبر ديگر كه در رديف 13-1-3 ذكر شده است استفاده شود.
13–1–5 در تهيه طرح و اجراي تأسيسات برقي ساختمان ها، شدت روشنايي مصنوعي براي هر نوع محيط كار بايد بر اساس مقادير ذكر شده در جدول شماره پ2-5 (شدت روشنايي ) انتخاب شود (پيوست شماره 2).
13–1–6 در تهيه طرح تأسيسات برقي ساختمان ها يكي از شرايط مهم پيش بيني و برآورد هرچه دقيق تر درخواست نيروي برق (تقاضا و يا ديماند) يا حداكثر توان مصرفي آن است. پيوست شماره 3 همراه با مفاد بخش 13-4 و ساير قسمت هاي مقررات، راهنماي مفيدي براي حصول به اين مقصود خواهد بود.
13–1–7 به كارگيري نشانه هاي ترسيمي متعارف و مرسوم در كليه نقشه ها و مدارك الزامي است.
13–1–8 در كليه مراحل، به خصوص مراحل اوليه طرح و اجراي كارهاي ساختماني و تأسيساتي، لازم است همكاري نزديكي بين همه دستاندركاران، اعم از طراحان و اجراكنندگان ساختمان و تأسيسات آن، وجود داشته باشد تا تبادل اطلاعات به موقع انجام شود.
13–1–9 براي اطلاع از نظرات، مقررات و دستورالعمل هاي مقامات تأمين كننده سرويس هاي ساختمان و تأسيسات زيربنايي نظير برق، تلفن، آتشنشاني و غيره، بايد به موقع هماهنگيهاي لازم با آن مقامات ذيربط انجام شود و تماس و همكاري لازم تا خاتمه كار ادامه يابد. رعايت مقررات هر كدام از سازمان ها و يا شركت هاي مذكور و خصوصاً رعايت قانون حريم شبكه هاي برق اجباري است (پيوست شماره 7).
13–1–10 كليه پيوست هاي اين مبحث الزامي بوده و رعايت آنها اجباري است.
13–1–11 براي دسترسي به ترجمه انگليسي اصطلاحات در متن مبحث بايد به پيوست شماره 9 رجوع شود.